גיוס הון ואשראי
בהקמת עסק חדש או בפיתוח עסק קיים ניתן להשקיע כספים פרטיים, לגייס אשראי (כגון הלוואה מהבנק) או לגייס הון (גיוס שותפים לעסק). לכל מסלול יתרונות וחסרונות. משרדנו ישמח ללוות אתכם בכל תהליך גיוס הון ואשראי ויעמיד לרשותכם את קשריו העסקיים בתחום.
להלן הסיכונים והיתרונות בגיוס הון:
אחד הדברים המרכזיים שיש להביא בחשבון בעת הקמת עסק חדש, הוא גיוס הון ראשוני. יש מגוון דרכים למימון הפעילות העסקית, כמו גיוס הון עצמי, מימון בנקאי, ופנייה למשקיעים פרטיים, או לגופים ממשלתיים. דרכי גיוס ההון קשורים לשלבי הפיתוח, סוג העסק והמורכבות שלו, ציפיות היזמים ועוד.
גיוס הון ואשראי: השקעת הון עצמי
עסקים רבים מגייסים את ההון ההתחלתי מהמעגל הקרוב, כלומר משקיעים כספי חסכונות פרטיים, או לוקחים הלוואות מחברים ומקרובי משפחה. בדרך כלל מדובר בסכומים קטנים של עשרות אלפי שקלים או פחות, שמספיקים למיזם הדורש מספר חודשי פיתוח בודדים.
גיוס הון עצמי ראשוני משמש למטרות שונות, בהתאם לצרכי היזמים ולכמות הכסף שגויסה. חסכונות פרטיים משרתים לרוב את השלמת תכנון המוצר או השירות, הקמת חברה, התקשרות בהסכם מייסדים ונותני שירותים ועוד. משמש בד"כ לשלבים ראשוניים בחיי העסק (שלב pre-seed).
אשראי בנקאי ואחר
כדי לממן את הפעילות העסקית יש צורך במסגרת אשראי בנקאית. היתרון הבולט במימון הבנק הוא החזקת החברה על ידי היזמים, מאחר שהבנק לא מקבל זכויות בעלות בנכסי החברה. יחד עם זאת הבנק דורש ברוב המקרים ערבויות ובטחונות לפני העמדת כספים לחברה (יוצר תקרת זכוכית לפעילות העסק). כמו כן, בעל עסק שלקח הלוואה, ולא יצליח להשיבה לבנק יהיה חשוף לפירעון החוב מתוך הערבויות.
טרם הפנייה לבנק מומלץ לבחון את הדוחות השנתיים של העסק ולבחון התאמתם לבקשת האשראי. כמו כן יתכן שיידרשו החלטות עסקיות מסוימות לשיפור מצב העסק טרם גיוס האשראי. בנוסף יש לבחון את סוג האשראי (זמן קצר או זמן ארוך) בהתאם לשימושים הנדרשים לדוגמא: אנו נמליץ כי רכישת מכונה תמומן בעזרת אשראי לטווח ארוך (כגון: הלוואה) ולא בעזרת אשראי לטווח קצר (כגון: מסגרת האשראי בבנק).
נשמח לבחון עמכם את דוחות העסק והצרכים טרם פנייתכם לבקשת האשראי.
גיוס אשראי מקרנות כגון הקרן להלוואות בערבות מדינה בד"כ נוח יותר מהלוואות בנקאיות ישירות בהתאם לקרן יינתנו ליזם הטבות כגון ריבית נמוכה (עד כדי אפס ריבית) הגבלת ערבויות וכו'. יש לקחת בחשבון שמימון במסלול זה הינו מסורבל יותר מגיוס אשראי בנקאי ואיטי יותר. יש להעביר לקרן תוכנית עסקית ושאלונים על העסק ולהמתין לתהליכים ולדיונים ולקוות שיש לקרן תקציב מתאים במועד הבקשה. נשמח לסייע לכם בפנייה לקרן לצורך גיוס האשראי לרבות הכנת התוכנית העסקית והשאלונים.
גיוס מגופים ממשלתיים
יזמים יכולים לפנות לגופים ממשלתיים, כגון: חממות טכנולוגיה, חממות תעשייתיות, מוטות טכנולוגיה או חממות ייעודיות לביוטכנולוגיה. סכום ההשקעה של המדען הראשי הנע סביב מאות אלפי דולרים. לפני הצגת המיזם בפני חממת יזמות ממשלתית חשוב לערוך בדיקות מקיפות ולברר את תנאי ההשתלבות והאילוצים השונים בדבר ההצטרפות. כמו כן יש לבחון תנאי הטבות נוספות כגון השתלבות העסק באזורי עדיפות וכו'.
גיוס הון ממשקיעים פרטיים (גיוס שותפים לעסק)
הרעיון המרכזי הוא מכירת חלק מהעסק תמורת הזרמת השקעה לעסק. יתרון מובהק היות ומדובר בהשקעה ולא בהלוואה שיש להשיבה בשיפור מצב העסק באופן מידי. קושי מרכזי הוא בהסכמה לחלוק בסמכויות ולעיתים לקבל החלטה העומדת בסתירה לרצונך.
הגיוס נעשה, על פי רוב, מאנשי עסקים אשר משקיעים במיזמים מכספם הפרטי. ההשקעה נעשית בשלבים הראשונים של הפעילות העסקית של הרעיון או הפיתוח. הדרך להגיע למשקיעים פרטיים היא באמצעות מכרים משותפים, מתווכים עסקיים המחברים בין יזמים למשקיעים, או במהלך כנסים, אירועי יזמות ותחרויות.
גיוס הון מהציבור
בנוסף ניתן לנסות לגייס הון מהציבור במטרה להגיע להנפקת ניירות ערך. גיוס הון מהציבור נעשה בשלבים מאוחרים יותר של הפעילות העסקית, זאת לאחר שהחברה גיבשה את המוצר או השירות והוכיחה את עצמה. כיום ישנן פלטפורמות אינטרנטיות לגיוס הון מהציבור הרחב, שבהן יזמים חושפים את רעיונותיהם בפני הציבור הרחב ומציעים בתמורה להשקעה כספית הטבות שונות.
לאחר בחינת צרכי העסק והשלכות הגיוס אנו נמליץ על מקור האשראי המתאים ביותר לכם.