פתיחת עוסק פטור

מילוי טופס בצורה לא נכונה, אי הצגת מסמכים נדרשים וכדומה, יכולים להוביל לעיכוב בפתיחת התיק ולהתרוצצויות מיותרות. כמו כן, במקרים רבים, אנשים הפותחים עוסק פטור ממשיכים לעבוד גם כשכירים במקום עבודתם. במקרה כזה יש לציין את הדברים בטפסים ולערוך תיאום מס. הכנסות של בן או בת זוג אף הן צריכות להיות חלק מתהליך פתיחת עוסק פטור, ולכן ככלל מומלץ לבצע את התהליך בליווי של איש מקצוע המומחה בשירותי ראיית חשבון, שידע מראש להכין את כל המסמכים הנדרשים, להגיש אותם ולנהל את התהליך בצורה חלקה שתבטיח את קבלת האישורים הנדרשים בצורה המהירה ביותר.

 

 

 

 

ברצונכם לפתוח תיק עוסק? צרו איתנו קשר!

 

פתיחת עוסק פטור

 

מהם התנאים הדרושים לפתיחת עוסק פטור?

פתיחת עוסק פטור נשמעת כמו אפשרות מאוד אטרקטיבית, אלא שאפשרות זו מוגבלת בהתאם למחזור ההכנסות השנתי של העסק. עוסק פטור הוא מודל שיכול להתאים אך ורק לעסקים שהכנסותיהם השנתיות אינן עוברות רף מסויים שנקבע בכל שנה על ידי רשות המיסים, ויכול להשתנות משנה לשנה. גובה הרף נקבע על פי שורה של שיקולים אותם מבצעת רשות המיסים, וכיום עומד על כ-99 אלף שקלים, לעומת 64 אלף שקלים בשנת 2005. כאמור, רף זה יכול להשתנות בגין הצמדה למדד, צמיחת המשק ושיקולים תכנוניים אחרים של רשות המיסים.

 

שימו לב! פתיחת עוסק פטור כרוכה בשלושה שלבים:

  1. לפתוח תיק במס הכנסה – זה השלב הראשון שלכם, כי בלי תיק במס הכנסה אסור לכם להפעיל את העסק שלכם. זה דורש למלא טופס 5329, ולהביא אתכם צילום של תעודת הזהות שלכם, את חוזה שכירות, ובקשה לפטור מניכוי מס במקור – או טופס 2542.
  2. לפתוח תיק במע"מ – זה דורש למלא טופס 821 ולהביא אתכם צילומים של תעודת הזהות, חוזה השכירות של העסק ואישור הסמכה לתחום הרלוונטי – אם התחום שלכם דורש את זה.
  3. לפתוח תיק בביטוח לאומי – תיגשו לביטוח לאומי ומלאו טופס 6101 או "דין וחשבון רב שנתי".

את הטפסים תוכלו למצוא באינטרנט, או שתוכלו למלא את הטפסים במקום. שלושת השלבים האלה בכלל לא מסובכים, זה בדרך כלל עובר די מהר. רק חשוב לשים לב שאתם מביאים אתכם את כל המסמכים הנחוצים כדי שלא תצטרכו לחזור פעם שנייה. אלו לא מסמכים מסובכים ומאוד קל להשיג אותם. בסך הכל זה די פשוט.

 

עוד דבר שחשוב לדעת זו התקרה של פתיחת עוסק זעיר – קיימת תקרת הכנסות שמעליה אתה כבר לא יכול להיות עוסק פטור ממע"מ ותצטרך להתחיל להיות עוסק מורשה ולשלם מע"מ, או מס ערך מוסף. ב- 2016 מחזור ההכנסות של עוסק פטור היתה עד 99,006 ש"ח.

 

כמו כן, קיימים כמה מקצועות בהם אין אפשרות להיות עוסק פטור, ובלי קשר להכנסות השנתיות צריכים לפתוח תיק עוסק מורשה. חלק מהמקצועות האלו הם: פסיכולוגים, אדריכלים, מנהלי חשבונות, אדריכלי נוף, וטרינרים, טכנאים מכל מיני סוגים, יועצים מכל מיני סוגים, מהנדסים מסוגים שונים, עורכי דין מסוגים שונים, פיזיותרפיסטים, רופאים מסוגים שונים, ועוד.

 

פתיחת עוסק פטור

טופס פתיחת עוסק פטור

 

ניהול חשבונות שוטף לאורך השנה

מאחר ומדובר בעוסק פטור, אין כל צורך להפיק פנקסי חשבוניות מס, אך העוסק הפטור אינו פטור מהפקת קבלות, ולכן יש להכין פנקס קבלות עם כל פרטי העסק כפי שמוגדר בחוק. כיום, ישנם שירותים המאפשרים להפיק קבלות עם חתימה דיגיטלית, מה שחוסך את הצורך בהדפסת פנקסים, בהתעסקות עם ניירת מיותרת ומעבר לזה, עם משלוח קבלות בדואר. את עניין הדו"ח השנתי ניתן לבצע באופן עצמאי בהחלט, באמצעות תוכנות שונות לניהול התקציב ותזרים המזומנים אך בדומה להמלצה לבצע פתיחת עוסק פטור בסיוע איש מקצוע, גם את ניהול חשבונות העסק והגשת הדו"חות מומלץ לבצע בסיוע איש מקצוע מאותן הסיבות בדיוק.

 

מרבית היזמים הצעירים שפותחים עסק קטן, נמשכים מאוד לרעיון של עוסק פטור מתוך מחשבה שבצורת התאגדות זו, הם יוכלו לחסוך לעצמם את המע"מ. על כן, כבר בשורות הראשונות נדגיש כי צורת התאגדות זו אינה חוסכת דבר, שכן גם עוסק מורשה מנכה את המע"מ מתשלומי המס שלו. למעשה, כל תשלומי המע"מ המגולגלים לאורך שרשרת הערך של העסק (יצרן, מוביל, מפיץ, מוכר וכן הלאה) מנוכים על ידי בתי העסק המשתתפים, כך שתשלום המע"מ חל בסופו של דבר על הצרכן הסופי בלבד. העדפת מודל זה נובעת גם מהמחשבה כי אין צורך להגיש דוח שנתי עוסק פטור כפי שנדרש עבור עוסק מורשה או חברה בע"מ.

 

שימו לב! גם עוסק פטור מחוייב בהגשת דו"ח

ובכן, עוסק מורשה היא אכן צורת התאגדות לגיטימית ואף אטרקטיבית במקרים מסויימים, אך חשוב להבין שעדיין מדובר בעסק המחוייב לכללים הנוקשים המפורטים בחוק, ובהם גם הגשת דו"ח שנתי.

 

עוסק פטור בהחלט מחוייב בהגשת דו"ח שנתי בכל שנה, ועליו לדווח על פעילותו הן למע"מ והן למס הכנסה. היתרון הבולט בהיבט זה הוא, שאת הדו"ח יכול להגיש בעל העסק עצמו ללא צורך בהזמנת שירות מרואה חשבון, אך מי שכבר פעיל בעולם העסקי יודע, שבכל מקרה, גם כשאין חובה כזאת, את ההתקשרות מול רשות המיסים תמיד כדאי לנהל דרך איש מקצוע. דברים אלה נכונים במיוחד לאור העובדה כי העלות של הגשת דוח שנתי עוסק פטור היא מאוד סמלית.

 

פתיחת עוסק פטור

 

הגשת דו"חות שנתיים

כאמור, בנוסף לדו"ח השנתי שיש להגיש למע"מ, על עוסק פטור להגיש דו"ח שנתי גם למס הכנסה, עם פירוט כל ההכנסות וההוצאות, באופן שיאפשר לרשות המיסים לערוך שומה ולבחון האם העסק אמור לשלם מס הכנסה וכמה. אומנם פתיחת עוסק פטור יכולה להתבצע באופן עצמאי, ויחד עם זאת בהחלט מומלץ לבצע את התהליך באמצעות אנשי מקצוע כדוגמת רואה חשבון או מנהל חשבונות. כמו סגירת תיק במס הכנסה, תהליך פתיחת התיק הוא פשוט, אך הוא צריך להיות מדוייק ועל פי הכללים והפרוצדורה המוגדרים על ידי רשות המיסים.

 

כעוסק פטור, ייתכן שאין לכם די ניסיון בעבודה עם רשות המיסים, ולכן ראוי להדגיש את הדבר הבא: רשות המיסים מקפידה מאוד על החוק והתקנות, וכל איחור בהגשת דו"ח יכול להוביל לקנס לא פרופורציונלי. כמו כן, טעויות חוזרות במילוי הדו"ח עלולות להוביל לחקירה מצד רשות המיסים. בהתאם לכך, כדאי בהחלט לשקול עבודה עם איש מקצוע למטרה זו.

 

שימו לב! שני דו"חות שנתיים ודו"ח נוסף אחת ל-5 שנים

מבחינת הפרטיים הטכניים, על עוסק פרטי להגיש שני דו"חות חודשיים שנתיים:

·  דוח שנתי עוסק פטור למע"מ – דו"ח המסכם את סך מחזור ההכנסות של העסק בשנה החולפת. בהתאם לדו"ח זה מבצע מע"מ בקרה על עמידת העסק בתנאים המוגדרים בחוק. במידה ומחזור העסקאות יהיה גבוה יותר מהרף הקבוע בחוק, יחוייב העסק במע"מ עבור העסקאות בהפרש, ויוכרז כעוסק מורשה. את הדו"ח יש להגיש עד סוף חודש ינואר של השנה העוקבת.

 

·  דו"ח שנתי למס הכנסה – דו"ח שנתי המפרט את סך ההכנסות וההוצאות של העסק בשנה החולפת. על פי דו"ח זה ייקבע האם העסק חייב בתשלום מס הכנסה, אם לאו. בדו"ח זה יש לכלול הכנסות גם ממקורות נוספים כדוגמת עבודה שכירה, הכנסות בת זוג וכדומה. את הדו"ח יש להגיש עד חודש מאי של השנה העוקבת.

 

·  הצהרת הון – בנוסף לשני הדו"חות השנתיים המפורטים לעיל, על עוסק פטור להגיש גם הצהרת הון אחת ל-5 שנים.

 

כאמור, דו"ח שנתי לעוסק פטור הוא דו"ח שקל מאוד לערוך אותו באופן עצמאי, וזאת בתנאי שאתם מתנהלים בצורה מסודרת לאורך השנה כולה. יחד עם זאת, כלל האצבע אומר שרצוי לגבש את הדו"ח ולהגישו בסיוע איש מקצוע.

 

למידע נוסף על דו"חות שנתיים לחצו כאן.

 

פתיחת עוסק פטור

 

עוד דברים שכדאי לדעת:

-אינכם חייבים לשלם לרואה חשבון, בדרך כלל במקרים של פתיחת עוסק זעיר אפשר לעשות הכל לבד בלי עזרה בתשלום למישהו חיצוני. יש גם אפשרות לקבל עזרה חד פעמית מגורמי מדינה שונים.

-ההגדרה של העוסק הפטור קשורה רק למע"מ (פטור ממע"מ). מס הכנסה וביטוח לאומי יש לשלם גם אם מוגדרים כעוסק פטור.

-כמו שכתבנו למעלה, יש בעלי מקצוע שלא יכולים לפתוח תיק של עוסק פטור אלא חייבים לשלם מע"מ גם אם ההכנסות שלהם נמוכות מאוד.

-למרות הפטור מהמע"מ, עדיין חשוב לשים לב לדווח פעם בשנה לגבי ההכנסות שלכם למע"מ ולמס הכנסה.

-חשוב לארגן פנקסי קבלות מסודרים כדי שהכל יהיה מתועד.

-אין חובה להשתמש בחותמת, אך זה נראה מקצועי וזה ממש לא יקר, וכך גם מקובל לעסקים גדולים יותר, למשל בשלבי הקמת חברה, על מנת להראות מקצועיים.

-אם עובדים מהבית והוא שנמצא בבעלותכם, בחלק מההוצאות של המשכנתא אפשר להכיר כהוצאות מוכרות ופטורות ממע"מ וגם הוצאות חשמל, טלפון וכו'. אם הדירה שכורה זה לא תקף.

-אתם לא חייבים להפריד את חשבון הבנק האישי מהעסקי. אבל לפעמים זה כדאי.

-כדאי לדווח על כל ההוצאות העסקיות כדי שיהיה אפשר להזדכות עליהן. כך הרווח שלכם יוכל להיות קטן יותר ותוכלו להישאר עוסק פטור.

ההתנהלות מול ביטוח לאומי – קודם כל תבררו איך מגדירים עובד עצמאי כדי לראות אם אתם עונים על כל הקריטריונים.

 

פתיחת עוסק פטור

 

ההגדרות של הביטוח הלאומי הן:

  • אם אתה עוסק במקצוע שלך לפחות 20 שעות בממוצע בשבוע
  • אם ההכנסה החודשית הממוצעת שלך שווה יותר מ- 50% מהשכר ההמוצע במשק.
  • אם אתה עוסק במקצוע שלך 12 שעות בשבוע וההכנסה שלך היא מעל 15% מהשכר הממוצע במשק.

אם אתה לא עונה ללפחות אחד מהקריטריונים האלה, אתה נחשב לעצמאי שלא עונה להגדרה. במקרה כזה אתה צריך קודם כל לפתוח תיק בביטוח לאומי.

 

שיקולים שחשוב וצריך לקחת בחשבון

האפשרות של פתיחת עוסק פטור היא לאו דווקא האפשרות הטובה ביותר עבורכם, ויש לכך מספר סיבות, חלקן פסיכולוגיות, חלקן עסקיות:

 

· אופק הצמיחה – בהיבט הכלכלי, מבחינת היקף ההכנסות השנתיות שלכם, בהחלט ייתכן כי פתיחת עוסק פטור היא האפשרות המתאימה לכם ביותר ועדיפה על הקמת חברה. יחד עם זאת, אחד מסודות ההצלחה של כל עסק הוא אופק הצמיחה, היכולת לשאוף יותר ויותר למעלה, להתקדם ולצמוח. על אף שצורת התאגדות זו אינה מונעת מכם בשום צורה ודרך את האפשרות לצמוח, היא בהחלט משפיעה עליכם ברמה הפסיכולוגית ויוצרת מעין תקרת זכוכית של חשיבה מגבילה.

· אתם לא יותר זולים – רבים חושבים כי פתיחת עוסק פטור תאפשר להם להציע את השירותים שלהם במחירים זולים יותר מהמתחרים, בגלל שהם לא נדרשים לגבות מע"מ. בפועל, יתרון זה בא לידי ביטוי אך ורק במקרה של עסק המוכר לצרכן הסופי. עסק המספק שירותים לעסקים אחרים לא נהנה מיתרון זה שכן העסק המשלם מנכה את המע"מ מתשלומי המס שלו, ואין לתוספת המע"מ כל משמעות. כמו כן, מאחר ובהכרח מדובר בסכומים מאוד קטנים, פרמטר זה מאבד עוד מערכו. יחד עם זאת, אם העסק שלהם מתמקד במכירת מוצרים או שירותים לצרכן הסופי, זה בהחלט יכול לספק לכם יתרון מסויים.

· לקוחות שדורשים חשבונית מס – בהמשך לסעיף הקודם, עוסק פטור יכול להפוך אף לחסרון כאשר מדובר בעסק המספק שירותים או מוצרים לעסקים אחרים. עסקים דורשים תמיד חשבונית מס עבור התשלומים שהם מבצעים, וישנם בתי עסק שלא ירצו לעבוד איתכם אם אינכם מפיקים חשבונית מס, זאת על אף שהם בהחלט יכולים לנקות את הקבלה שאתם מעניקים להם.

 

אתם רוצים להתחיל לעבוד כעצמאיים? רוצים לפתוח עסק קטן? זה יכול להיות מלחיץ להתחיל את כל התהליך הזה של פתיחת עוסק זעיר. אז בדיוק מסיבה זו כתבנו לכם מדריך קצר המסביר בדיוק את כל השלבים כדי שלא תצטרכו להמשיך לדאוג ולהילחץ.

 

אז קודם כל, תרגעו. התהליך לא באמת כזה ארוך ומסובך, הוא פשוט דורש כמה שלבים שהם פשוטים מאוד ברגע שמבינים מהם.

 

אם קראתם את הכל עד לפה סימן שעכשיו אתם כנראה יודעים בדיוק מה אתם צריכים לעשות. ואם אתם בוחרים לבצע את התהליך בליווי רואה חשבון, פנו אלינו, ונשמח לעזור לכם.

 

השאר את פרטיך ונחזור אליך בהקדם:



  דילוג לתוכן