עוסק פטור או עוסק מורשה – מהם ההבדלים?

אחת השאלות שמטרידות יזמים צעירים, המעוניינים לפתוח עסק חדש היא השאלה האם נכון יותר עבורם לפתוח עוסק פטור או עוסק מורשה. כדי לענות על השאלה, כדאי להבין תחילה את ההבדלים המרכזיים בין שתי צורות ההתאגדות הללו:

· עוסק פטור אינו מחוייב בגביית מע"מ ולכן אינו מחוייב בהפקת חשבוניות מס. יחד עם זאת, עליו להפיק קבלות על כל תשלום שהוא מקבל, וכן עליו להגיש שני דו"חות שנתיים למע"מ ולמס הכנסה

· עוסק פטור היא צורת התאגדות המותנה בכך שמחזור ההכנסות השנתי אינו עולה על כ-99 אלף שקלים נכון לשנת 2016 (הרף הולך וצומח לאורך השנים בהתאם לצמיחת המדד ופרמטרים נוספים). התאגדות כעוסק מורשה אינה מוגבלת ברף כלשהו, לא מלמטה ולא מלמעלה.

שני אלו הם למעשה ההבדלים המשמעותיים ביותר בין שתי צורות ההתאגדות, ויכולים להוות את הבסיס להחלטה האם לפתוח עוסק פטור או עוסק מורשה. במידה ואתם צופים כי היקף הפעילות בשנה הראשונה לפעילותכם לא תחרוג מהרף המוגדר על ידי רשות המיסים (כאמור, 99 אלף ₪ כיום), זה אומר שאתם בהחלט יכולים לפתוח עוסק פטור, אך זה עדיין לא אומר שזה מה שנכון עבורכם.

 

הבדלים בין עוסק פטור ועוסק מורשה

 

עוסק מורשה היא האופציה המועדפת לעבודה עם לקוחות עסקיים

לו היינו צריכים להגדיר כלל אצבע, שיסייע לכם לקבל החלטה במקרה שאתם זכאים לפתוח עוסק פטור, כלל זה היה אומר את הדבר הבא: אם העסק שלכם עוסק בהצעת שירותים או מוצרים לצרכן הסופי, האפשרות של עוסק פטור יכולה להיות עדיפה מבחינתכם. יחד עם זאת, אם העסק שלכם פונה לעסקים אחרים כלקוחותיו, יהיה זה נכון מבחינתכם להתאגד במודל עוסק מורשה. לכלל זה ישנן שתי סיבות מרכזיות, והבנתן תסייע לכם גם להבין את טיב השיקולים שעליכם לקחת בחשבון בהתחבטות בין עוסק פטור או עוסק מורשה:

· בתי עסק משלמים גובים מע"מ מלקוחותיהם ומנכים מע"מ מתשלומי המס שלהם כנגד חשבוניות המס שהם מפיקים. בהתאם לכך, אם אתם מספקים שירותים או מוצרים לעסקים, ייתכן מאוד שיהיו בתי עסק שלא ירצו לעבוד איתכם מכיוון שאינכם מפיקים חשבוניות מס. בהיבט זה, עדיין לא מדובר בחסרון משמעותי שכן אותם בתי עסק כן יכולים לנכות את התשלום תמורת הקבלה שתפיקו עבורם, כשאת המע"מ הם לא צריכים לנכות מכיוון שלא שילמו אותו מלכתחילה.

· היעדר חשבונית מס הופך לחיסרון משמעותי יותר כאשר מדובר בספקים שלכם. הספקים שלכם מחוייבים להפיק חשבונית מס, כך שמבחינתם חלק מהתשלום שאתם משלמים שלהם יוגדר כמע"מ למרות שמדובר כחלק מעלות המוצר או השירות שאתם מזמינים. עבורם מדובר בהפסד נקי ולכן סביר להניח שלא יסכימו לעבוד איתכם.

למעט במקרה שבו קהל היעד שלכם הם הצרכנים הסופיים, סביר להניח שחוסר היכולת שלכם לגבות מע"מ ולהפיק חשבונית מס תפגע בכם יותר מאשר תועיל לכם, ובמקרה כזה די פשוט להבין שבהתחבטות עוסק פטור או עוסק מורשה, האפשרות השנייה היא האפשרות העדיפה. על זה אפשר להוסיף את המגבלה הפסיכולוגית שמטילה עליכם צורת ההתאגדות של עוסק פטור, שלכאורה רלוונטית עבורכם אך ורק אם העסק שלכם נותר קטן. בפועל כמובן, אתם לא מוגבלים להוביל את העסק שלכם לצמיחה, לעבור את הרף המחייב ולעבור למודל של עוסק מורשה, אך ברמה הפסיכולוגית בהחלט נוצרת מעין תקרת זכוכית שמגדירה אתכם כעסק זעיר פטור, ומונעת מכם לחשוב בגדול ולייצר אופק צמיחה משמעותי עבור העסק שעליו תמיד חלמתם.

עוסק פטור או עוסק מורשה? כדאי להתייעץ עם איש מקצוע מתאים

אחרי שאמרנו את זה, ישנם שיקולים נוספים שחשוב לקחת בחשבון, וכדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורכם ולעשות זאת ממקום של בטחון והבנה, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע לצורך ליווי לעסק שלכם כדוגמת רואה חשבון או מומחה הנהלת חשבונות, שינחו אתכם וייעצו לכם לגבי צורת ההתאגדות המתאימה לכם וגם יסייעו לכם בפתיחת התיק המתאים ברשות המיסים, או אם התחלתם בדרך חדשה- יסייעו לכם בסגירת תיק ישן במס הכנסה ויציאה לדרך עסקית חדשה.

השאר את פרטיך ונחזור אליך בהקדם:



  דילוג לתוכן