שותפויות

שותפויות

שותפות היא למעשה צורת התאגדות משפטית, המאפשרת למספר פרטים, בני אדם יחידים או חברות בע"מ, להתאגד יחד סביב מיזם המיועד להפיק רווח כספי. ההתאגדות בין אותם פרטים יכולה להתבצע גם במודלים אחרים כמו חברה בע"מ, אך בתנאים מסויימים עדיפה או נדרשת להתבצע כשותפות. מעמדה החוקי של שותפות, מוגדר בחוק במסגרת פקודות השותפויות, וזו מגדיר שותפות כהתאגדות מוסכמת בין חברי השותפות. למעשה, גם אם הפרטים המשתתפים לא רשמו את פעילותם כשותפות רשמית, עדיין מדובר בשותפות. שותפויות מציעות מספר יתרונות חשובים לעומת חברות בע"מ, ולכן ישנם מקרים בהם תהיה זו צורת ההתאגדות העדיפה.

המעמד הבלתי פורמלי של שותפות אל מול חברה בע"מ

היתרון המשמעותי ביותר, שגורר בתוכו עוד שורה של יתרונות נוספים הוא המעמד הבלתי פורמלי של שותפויות. בהתאגדות כשותפות, אין צורך להגדיר את הון המניות, הן צורך להוציא תקנות או תזכיר, אין צורך לקיים אסיפות בעלי מניות, וגם קל הרבה יותר לפרק את השותפות במקרה הצורך. יחד עם זאת, צורת התאגדות זו גם כוללת חיסרון אחד בולט, שאינו חל במקרה של חברה בע"מ, וזהו החיסרון של האחריות האישית. בעוד שחברה בע"מ היא ישות משפטית העומדת בפני עצמה, והאחריות על פעילותה חלה עליה ולא על בעלי המניות, הרי שבמקרה של שותפות, האחריות חלה ישירות על החברים בשותפות.

"את" ו"שות'" – כך תזהו עסקים המאוגדים כשותפות

אחד מסימני ההיכר הבולטים ביותר של שותפויות הוא הביטוי "את" או הביטוי "ושות'". כך למשל, כאשר מוקמת שותפות בין שני שותפים בלבד, השותפות נושאת בדרך כלל את שמם של שני השותפים כשבין שמותיהם משולבת המילה "את". במקרה שבו בשותפות ישנו שותף אחד מרכזי ואיתו חברים בשותפות שותפים נוספים, השותפות תיקרא בדרך כלל על שמו בתוספת הביטוי "ושות'".

שותפויות

ההחלטה בין שותפות ובין חברה בע"מ היא החלטה מעורפלת מטבעה

השאלה היא מתי נכון להקים חברה בע"מ ומתי שותפות? האם ישנם מקרים מובהקים בהם ישנה עדיפות לאחד המודלים על פני האחר? ובכן, ככלל, בכל מיזם עסקי בין מספר שותפים, חברה בע"מ הוא מודל ברירת המחדל, המודל שמאפשר התנהלות מסודרת והוגנת של הפעילות העסקית והפיננסית. ישנם מקרים בהם מספר אנשים רוצים להוציא אל הפועל מיזם עסקי כלשהו, כשהערך המרכזי של התאגדותם נובע מכך שהם פועלים יחד. אנשים מעוניינים ליהנות מפירות הפעילות המשותפת, אך אינם רוצים להפוך אותה לנושא המרכזי. הדברים אמנם נשמעים מעט מעורפלים, אך ערפול זה משקף בהחלט את תהליך קבלת ההחלטה בין חברות בע"מ ובין שותפויות, ולא תמיד ברור מדוע נבחר מודל זה על פני מודל אחר.

לבחירה במסגרת לא מחייבת ישנם יתרונות, אך ישנן גם השלכות

ככלל, חברה בע"מ הוא מודל התאגדות שמעניק את המסגרת הטובה ביותר להתנהלות בין שותפים זרים, שאינם מכירים זה את זה, וגם אם יש להם אמון זה בזה, מדובר באמון מוגבל שצריך להיות מעוגן בצורה מיטבית. שותפויות נהנות מהמעמד הבלתי פורמלי, שנושא בחובו מספר יתרונות כפי שפרטנו לעיל, אך גם יוצר מצב של בלתי פורמליות בהתנהלות שבין השותפים. מלכתחילה, השותפים בחרו במודל בלתי פורמלי מתוך רצון לייצר מסגרת כמה שפחות מחייבת, וגישה זו לכשעצמה יכולה לרמז על הבאות, על האופן בו יפתרו השותפים מחלוקות וסכסוכים פנימיים.

שותפויות: בחינת הדברים בצורה קרה ומחושבת

אחרי שאמרנו את זה, שותפויות זה לא המערב הפרוע, וכאמור, ישנה פקודת השותפויות שמסדירה את פעילותן על פי חוק. למודל התאגדות זה יש ערך במקרים ספציפיים בלבד, וחשוב לבחון את הדברים בצורה מקצועית לפני שמחליטים על צורת ההתאגדות המיטבית עבור העסק. מאחר ותהליך הקמת מיזם הוא תהליך שמלווה בלא מעט רגשות כמו פחד, תקווה ותאוות בצע, מומלץ לגשת אל המשימה בצורה קרה ומחושבת, והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לשכור את שירותיו של איש מקצוע שיבחן את הדברים בעיניים מקצועיות, וייתן המלצה לגבי סוג ההתאגדות הטוב ביותר.

עורך דין ורואה חשבון – אלו אנשי המקצוע שאתם צריכים לצידכם

ככלל, שני אנשי המקצוע הנדרשים בתהליכים של הקמת שותפויות הם רואה חשבון ועורך דין. תפקידו של רואה החשבון הוא לבחון את ההשלכות החשבונאיות של הקמת שותפות על פני הקמת חברה בע"מ, ולתת את ההמלצה הטובה ביותר בהיבט זה. תפקידו של עורך הדין הוא לוודא שההיבטים החוקיים שמכוסים במודל ההתאגדות של חברה בע"מ, זוכים להשלמה הנדרשת במסגרת התאגדות כשותפות. השלמה זו יכולה לבוא לידי ביטוי כהסכמים פנימיים בין כלל השותפים או הסכמים פרטיים בין שותפים שונים. למעשה, הסכמים אלה מאפשרים ליצור מנגנון דומה לחברה בע"מ ללא הפורמליות של ההתאגדות בפני הרשויות.

מודל התאגדות המבוסס על הסכמה

מאחר ושותפות מבוססת על הסכמה בין כלל חבריה, חשוב לשבת עם כל השותפים הצפויים ולבחון את הדברים יחד על מנת להגיע לעמק השווה. במידה ואינכם מרגישים שהדברים מכוסים בצורה מיטבית במסגרת מודל התאגדות כשותפות, כדאי בהחלט להתעקש על הקמת חברה בע"מ לטובת המיזם. יחד עם זאת, אלו הן החלטות שצריכות להתקבל כאמור בסיוע אנשי המקצוע המתאימים, ולא כדאי לפספס הזדמנות עסקית אם אינכם מסוגלים להעריך את ההשלכות החוקיות והכלכליות בעצמכם. רואה החשבון שלכם ועורך הדין שלכם שמתמחה בתחום של שותפויות, יכולים לסייע לכם מאוד לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם.


השאר את פרטיך ונחזור אליך בהקדם:



עצמאיים
חברות
שותפויות
עמותות
  דילוג לתוכן